mrt 22, 2023

WOMEN in ART 2023 – FotoLabkiekie

WOMEN in ART 2023

(In Dutch)

De kunst van gendergelijkheid

Op 8 maart is het International Women’s Day. Voor Kiekie Art, creatief platform van FotoLabkiekie, dé aanleiding om heel maart groots uit te pakken met kunstproject Women in Art 2023. Een programma om de kansen gelijkheid van vrouwen in de kunst te vergroten. Dit project – met internationale allure – komt volledig tot bloei in Amsterdam West en is een samenwerking met 10 vrouwelijke curatoren, UN Women, WePresent by WeTransfer en Stadsdeel West. Kiekie Art presenteert: Women in Art 2023. Via www.kiekie-art.com bieden geselecteerde vrouwelijke kunstenaars een gevarieerd aanbod van beelden aan. 15% van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker.

 

 

Van onderschatbare waarde

Vrouwelijke kunstenaars worden anno 2023 nog steeds ondergewaardeerd, blijkt uit onderzoek van o.a. Oxford University en Erasmus Universiteit. Zo brengt kunst van vrouwelijke kunstenaars op veilingen gemiddeld 42% minder op dan van hun mannelijke collega’s en verdienen vrouwelijke kunstenaars op jaarbasis gemiddeld 1/3 minder dan hun mannelijke collega’s.*
Denise Woerdman van Kiekie Art: “ Wij vinden het hoog tijd om ons in te zetten voor de prachtige kunst die onze vrouwelijke collega’s creëren, door ze met Women in Art een apart platform te geven.”

 

“Musea vol met kunst van vrouwen, graag” – Cathelijne Blok, The Tittymag

 

Groot feest in De Hallen Studio’s


Op 24 en 25 maart wordt er een uitgebreide expositie georganiseerd waarbij vrouwelijk creatief talent wordt uitgelicht. Deze expositie valt tevens samen met het 10-jarig jubileum van Kiekie Tabloid: een fotografie platform opgericht met als doel te informeren, inspireren en motiveren. Kiekie heeft 10 binnen- en buitenlandse prominente vrouwen uit het creatieve veld gevraagd om als gast-curator 2 vrouwelijke kunstenaars aan te dragen. Deze 20 zijn aangevuld met de vrouwelijke kunstenaars op www.kiekie-art.com. Totaal maar liefst 45 vrouwelijke kunstenaars.
De gast-curatoren zijn op een rij: Eva de Vos (Chef beeldredactie, Het Parool), Monique Bleeker (mede oprichtster LINDA. Magazine), Caroline Hunter (award winnende foto-editor The Guardian, London), Claudia Hinterseer (oprichtster NOOR Agency), Suzanne Tromp (Senior Art en Fotografie Editor WeTransfer), Cathelijne Blok (The TittyMag), Marloes Heineke (NRC), Ilvy Njiokiktjien (onafhankelijk fotojournalist en multimedia maakster), Birgit Donkers (directrice Nederlands Fotomuseum) en Hedy van Erp (oprichtster eerste foto-agentschap in Nederland). 

 

Deelnemers WIA

Alice Angelini, Adaeze Okaro, ANNA Collectives, Charlotte Greeven, Cigdem Yuksel, Daantje Bons, Danielle Siobhan, Daphne Bleeker, Dewy Elsinga, Eliza Bordeaux, Esther Zitman, Frederique Peckelsen, Hanna Hrbarska, Hedy Tjin, Heleen Haijtema, Iris Jacobs, Jitske Schols, Johnny Mae, Josefien Tondelier, Jouk Oosterhof, Kathy Anne Lim, Keerthana Dinesh, Lizette Schaap, Marie Louise Nijssing, Marieke van der Velden, Maxime Cardol, Merette Uiterwaal, Marijn Fidder, Nanda Hagenaars, Natasja Sadi, Ngadi Smart, Petrovksy & Ramone, Peggy Saffrie, Pippilotta Yerna , Puck Soetens, Sam Warnaar, Sara Emami, Sevilay Maria Dorst, Simone Peerdeman, Sofia Maria, Sophie Smeets, Svetlana Jovanovich, Tami Aftab, Tessa Posthuma de Boer, Tina Farifteh, Valentina Sinis

  

Grande opening met Geraldine Kemper


Geraldine Kemper opent de expositie op 24 maart in de Hallen Studio’s en zal tevens haar finale foto uit het tv programma ‘Het Perfecte Plaatje’ online op kiekie-art.com veilen. Zo draagt de hoogste bieder direct bij aan de missie om vrouwenrechten en vrouwelijk talent in de kunst in de kijker te spelen. Op 25 maart start in de Hallen Studio’s om 10 uur het uitgebreide publieksprogramma met o.a. Workshops (Eizo), inspirerende lezingen, portfolio reviews en nog veel meer. Het publieksprogramma is toegankelijk voor iedereen.

  

Mercatorplein


Naast deze expositie op 24 en 25 maart wordt tevens een buiten-expositie georganiseerd op het Mercatorplein in Amsterdam West, welke de gehele maand maart open zal zijn voor publiek. De opening hiervan vindt plaats op 8 maart om 17:00, welke wordt ingeleid door Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. De beelden hiervan zijn gecureerd door ‘Vrouwen van West’. Een 10-tal ondernemende vrouwen uit Amsterdam West die samen het dialoog zijn aangegaan rondom de kunst die zij gepresenteerd hebben gekregen. Kiekie hoopt om zo op straatniveau het gesprek aan te wakkeren en kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek. 

  

Online limited edition print sale


Gedurende de hele maand maart zullen alle kunstenaars 2 beelden te koop aanbieden op www.kiekie-art.com: een totaal van 90 kunstwerken. Dit is een gevarieerd aanbod dat loopt van fotografie tot illustratiekunst. 15% van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women: een taakgroep van de Verenigde Naties die zich inzet voor de gelijkberechtiging van vrouwen. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker. Bekijk alle werken op:

 

kiekie-art.com