mrt 6, 2024

EXHIBITION AT INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ASSEN

EXHIBITION DATE
FROM 7/3/2024 TILL 10/3/2024

 

EXHIBITION AT IFA ASSEN

VOOR IFA HEEFT DAANTJE EEN SELECTIE SAMENGESTELD VAN BESTAANDE WERKEN, DIE BESTAAN UIT VERSCHILLENDE ZELFPORTRETTEN. DEZE ZIJN ALLEN VOORTGEKOMEN UIT ONDERZOEK NAAR SEKSUALITEIT EN GENDERIDENTITEIT.

“MISSCHIEN ZULLEN MIJN FOTO’S JE BELEDIGEN, MISSCHIEN ERVAAR JE HERKENNING. ALLES IS GEOORLOOFD.”

“IK BEN OPGEGROEID IN EEN WERELD WAARIN MIJN VROUWELIJKE LICHAAM WORDT BEKEKEN. DIT BEPAALDE DE MANIER WAAROP IK MIJ GING GEDRAGEN EN ZELFS HOE IK MIJ VERHIELD TOT MIJN EIGEN LICHAAM. BINNEN MIJN FOTOGRAFIE DAAG IK DEZE GEVOELENS EN IDEEËN UIT. HET ZELFPORTRET IS VOOR MIJ EEN BELANGRIJKE VORM OM MIJN EIGEN VISIE TE ONDERZOEKEN, ZOWEL OVER MIJN EIGEN LICHAAM ALS OVER WAT DEZE VISIE IN DE PUBLIEKE RUIMTE TEWEEGBRENGT.

DE FOTO’S IN DEZE TENTOONSTELLING ZIJN GEMAAKT VANUIT FRUSTRATIE, ACCEPTATIE EN REFLECTIE. HET IS EEN DOORLOPEND ONDERZOEK NAAR HOE OPVATTINGEN EN IDEEËN OVER MIJN VROUWELIJKE LICHAAM MIJN IDENTITEIT HEBBEN BEÏNVLOED.”

DAANTJE NODIGT DE TOESCHOUWER UIT OM HAAR WERK TE BEKIJKEN EN ZICH AF TE VRAGEN VANUIT WELKE BRIL ZE DIT DOET. WELKE INVLOEDEN VANUIT GENERATIE, OPVOEDING OF CULTUUR SPELEN EEN ROL BIJ HET KIJKEN NAAR DE FOTO’S EN OP WELKE WIJZE BEÏNVLOEDEN ZE JOUW MANIER VAN KIJKEN?

Dit is IFA

Dompel je vier dagen onder in films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Tijdens IFA presenteren we een actueel en sterk (inter)nationaal programma waar filmliefhebbers hun hart aan kunnen ophalen én versterken we de positie van vrouwen in de filmwereld. IFA is een van de oudste filmfestivals met een (intersectionele) feministische traditie in Europa. IFA is het enige festival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan.

Wat kun je verwachten?

Een divers en uitgebalanceerd filmprogramma met (inter)nationale films, (voor)premières en gastprogramma’s. Aangevuld met verdieping, waaronder talkshows, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken. Tussen alle films door laat je je inspireren door ons prikkelende randprogramma vol muziek, beeldende kunst en podiumkunsten.

Talent

We bieden aanstormend filmtalent ook een podium. Jaarlijks organiseren we twee kortefilmcompetities voor opkomende filmmakers: KersVers en Noordsterren. Deelnemers komen in contact met andere (professionele) filmmakers en krijgen een Masterclass. De kortefilmcompetitie KersVers is gericht op korte films van vrouwelijke regisseurs of zij die zich als vrouw identificeren; Noordsterren is het podium voor alle filmmakers (v/m/x) uit de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Tijdens IFA worden de prijzen voor Beste Film en voor Beste Noordelijke Film door een vakjury uitgereikt.